9 Şubat 2013 Cumartesi


Merabaa.

Şimdi size psikoloji sınıflarındaki ünlü adamların birinden bahsedicem. Adamın adı Henry Gustav Molaison 1926 doğumlu bi' abimiz, kısaca H.M olarak biliniyor. Hikayesi, kendisine 7 yaşındayken oldukça süratli giden bir bisikletin çarpmasıyla ve bu kaza sonrasında epilepsi krizleri göstermesiyle başlıyor. Yıllar sonra, epilepsi krizleri ağırlaşmaya ve sıklaşmaya başlayınca 27 yaşında bir ameliyat geçiriyor ve hippocampus’ünü aldırıyor. İşin garip kısmı, normalde epilepsi tedavisinde hippocampus’ün bir kısmı alınırken, H.M vakasında tümü alınıyor. Yani, beynin iki lobundaki hippocampus da. Ameliyat sonrası gerçekten de H.M’in epilepsi krizleri azalırken, başka bir sorun ortaya çıkıyor.

ADAMIN HAFIZASI BOZULUYOR.

H.M ameliyat öncesi yaşadıklarını hala hatırlayabiliyorken, ameliyattan sonrası için yeni bir bellek yaratamaz hale geliyor. Biriyle tanıştıktan sonra, arkasını döndüğü an o kişinin kim olduğunu unutuyor. Ya da dönemin başkanının hala ameliyattan önceki kişi olduğunu sanıyor. Anne-babasının öldüğünü kabullenemiyor. Her gün doktoruyla tekrar tanışıyor. Ameliyat sonrası başına üşüşen bilim adamları tonla test yapınca, H.M'in hafızasından başka da bir problemi olmadığı anlaşılıyor. Yani konuşması düzgün, hala bulmaca çözmeyi seviyor, gülüyor eğleniyor hatta yeni motor yetenekler geliştirebiliyor ama sadece bunları nasıl öğrendiğini hatırlayamıyor.

H.M vakası sayesinde hippocampus'ün bilgilerin uzun süreli hafızaya gönderilip gönderilmemesine karar vermekle görevli olduğu bir limbik sistem parçası olduğu anlaşılıyor. Ve 2008 yılında ölen H.M'in beyni şu an 2401 parçaya bölünmüş halde California Üniversitesi'nde yeni araştırmalar için hazır olarak bekliyor.

"Right now, I’m wondering, have I done or said anything amiss? You see, at this moment everything looks clear to me, but what happened just before? That’s what worries me. It’s like waking from a dream. I just don’t remember.” H.M



2 yorum:

  1. dönem başlayınca tembellik yapıp buralara yazmamazlık etmeyin bak. çok sevdim de, ondan diyorum.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler, boş bırakmamaya çalışıyoruz.

    YanıtlaSil