18 Ocak 2013 Cuma



Bi psikoloji blogunda konunun Freud’a gelmesi tabii ki zor olmayacaktı.

Freud’un popülaritesini anlamak zor değil. En çok alıntı yapılan insanlar sıralamasında 7. sırada olmasını filan. Çünkü havalı şeyler söylediği rivayet ediliyor. Bi de bilirsiniz işte, sex sells.
 
Ama işin aslı, çok sevip saydığımız bağrımıza bastığımız Sigmund Freud, Karl Popper’ın Falsifiability (Yanlışlanabilirlik) ilkesine göre bilimselliğin baya dışında kalıyor.
Basitçe anlatmak gerekirse, yanlışlanabilirlik ilkesine göre, bilimsel her hipotez ya da teori karşıt bir örnekle yanlışlanabilir olmalıdır. Mesela 'tüm fillerin hortumu vardır' hipotezimizin doğruluğu, hortumsuz bir fil bulana kadar geçerli olacaktır. Bizim de böyle teoriler ortaya atabilmemiz için, fillere bakıp baktığımız fillerin hepsinin hortumlarının olduğundan emin olmamız gerekir.

Freud’un kuramları da bunların dışında kalmaktadır. Yani, “Höm sigara kullanıyorsan doğumundan 1.5 yaşına kadar süren oral dönemini doğru düzgün bir tatminle atlamamışsın demektir” yorumlarının ne bir bilimsel araştırması ne de yanlışlanabilir bir durumu vardır.
Yanlış anlaşılmasın, şu an Freud'un tüm kuramlarını itin götüne sokmuş değilim. Ben de şu anlattıklarımı öğrendikten sonra uzun süre yalpalamış ve Freud'lu cemaat sohbetlerinde sessiz kalma hakkımı kullanmıştım. Kendisi gayet mühim bi adamdır, kızı da uzun yıllar babasının kuramlarını özellikte çocuk psikoloji alanında savunmuştur. Ama psikolojiyle ilgileniyosanız, şunlar da aklınızın bi köşesinde bulunsun.

1 yorum: